God Jul!

godjulönskarartesania

Annonser

Julen nalkas runt hörnet + Gratis digitala julkort

Julen närmar sig med stormsteg och jag har spenderat rätt så mycket tid framför Photoshop på sistone. Jag har helt snöat in mig på griffeltavel effekt och tycker det är kul att sitta och göra digitala kort som jag tänkte dela med mig av. Jag vill inte att ni ändrar på dom och dom får inte användas i kommersiella sammanhang. Annars är det fritt fram att ladda hem vilka ni vill. (Klicka på bilden för att få upp den i fullstorlek)

God Jul God Jul 2 God Jul 1

 

 

Jag har även gjort några tags som ni också får ladda hem och använda. Samma regler gäller som ovan. (Klicka på bilden för att få upp den i fullstorlek)

godjultag1 godjultag2 godjultag3

 

 


 

Grafiken kommer härifrån
http://www.welivedhappilyeverafter.com/2014/11/free-antler-graphics.html
http://www.welivedhappilyeverafter.com/2013/11/12-stunning-free-rustic-graphics.html
http://www.welivedhappilyeverafter.com/2013/04/free-20×30-chalkboard-background.html

Julkalendrar

Nedräkningen inför julen har börjat och igår hittade jag två virk/stick-relaterade julkalendrar som jag definitivt ska följa i år.

Den första är Drops julkalender som varje dag fram tills jul publicerar ett nytt gratis mönster. Mönstren finns uppe resten av dagarna också ifall man missar något. Klicka på bilden för att komma till kalendern.

 

Den andra kalendern är ifrån Svarta fåret som också lägger upp gratis mönster ifrån deras sortiment. Mönstrena är bara tillgängliga under en dag så där gäller det att man är inne varje dag och kollar. Dom har även tidigare lagt upp små gratis mönster i deras blogg.

       Svarta Fåret

Bomullsgran – Hur gör man?

20141128-155548.jpg

Här kommer en beskrivning på hur du gör din egna bomullsgran.

Du behöver:
2 paket make up pads (bomullsplattor)
En kon (Jag gjorde en av en hoprullad reklamtidning som jag sen klädde med kopieringspapper)
Lim (limpistol är bäst men annat lim går också bra)

bomullsgran 1

1. Ta en pad, sätt en klick lim längst ut på cirkeln och vik sedan den dubbelt som illustrationen ovan visar.

bomullsgran 2

2. Sätt en klick lim på ena halvan av halvcirkeln och vik den sedan dubbelt igen som illustrationen visar.

20141128-165838.jpg

Nu kommer den roliga biten.

20141128-165942.jpgbomullsgran 3

3. Limma sedan längs ”ryggen” på den ihopvikta paden. Om du håller fingrarna i det som sen ska bli dom droppformade grenarna så slipper du veckla ut dom sen och riskera att bomullen delar på sig.

20141128-165956.jpg

4. Limma på dom efter hand på konen i rader. Börja längst ner och arbeta dig uppåt.

Nu är du klar och kan dekorera din gran!

Granen står så vit och grann i stugan

20141128-155548.jpg
I förrgår var det granverkstad här hemma. Jag gjorde då denna bomullsgranen av make up pads pålimmade på en kon. Kulorna är gjorda av folie (man tager det man haver) och stjärnan hittade jag på Lidl för en billig peng. Denna kommer nu pryda vårt köksbordet denna julen.

Tänkte lägga upp en beskrivning på hur man gör lite senare ikväll. 🙂

Pimpade shorts – Hur man gör

Jag har haft ett par byxor som länge har legat i garderoben och som jag inte har använt för dom var i sönder. Men ”sparare” som jag är har jag inte heller velat göra mig av med dom för jag har tänkt att man kan ha användning för dom eller göra något nytt med dom. Jag har sett en del på Pinterest hur mäniskor har sytt in spets och virkade dukar i benen på shorts och ville göra något sånt själv så efter att ha legat i garberoben länge så fick äntligen byxorna nytt liv i form av pimpade shorts. Jag som inte är jättemycket för shorts vanligtvis vill nu att det ska bli tillräckligt varmt så jag kan få användning för dom. 🙂

Jag tänkte att jag skulle berätta hur jag gjorde och även dela med mig utav mönstret på dom virkade detaljerna.

Först klippte jag av benen och fållade dom. Har man jeans så behöver det inte fållas om man tycker om slitna jeanshorts, finns snygga exempel på slitna jeanshorts med spets/detaljer på pinterest. Men eftersom jag inte tyckte det blev snyggt på svarta jeans så var det fållning som gällde….för hand eftersom jag saknar symasking…”Jippi”

Sen börjar det roliga med att klippa upp benen. Mät ifrån en punkt som är lika på båda sidorna så att du får det jämnt. Jag valde att mäta ifrån fickorna slutade klippa ca 4 cm under dom.

Eftersom byxorna satt ganska tajt så behövde jag inte klippa ut ett V i benen eftersom dom vek ut sig ändå men har man inte så tajta jeans så får man klippa upp ett V i den storleken man vill ha den. Mina V är ungefär 10-15 cm breda längst ner.

Jag letade en del efter små cirklar att virka men hittade inga som jag gillade så jag hittade på mina egna. Skrev ner mönstret och det är det ni ser här ovan. Jag är väntsterhänt så jag råkade skriva det till en vänsterhänt, om ni är högerhänta så är det bara att försöka tänka tvärtom eller läs mönsterbeskrivningen här nedan.

Beskriving
1. Virka 5 lmm, slut cirkeln med sm i första lm    (blåa cirkeln)
2. 3 lm, 14 st i ringen, sm i tredje lm    (röda varvet)
3. 4 lm, *st, lm* upprepa varvet ut    (gröna varvet)
4. 1 lm, *fm i nästa lmb, 5 st i nästa lmb* upprepa *-* 6 ggr    (lila varvet)

Det behövs 6 st per ben. Kan ni så sätt ihop dom medans ni virkar, det blir lättare då.

När ni länkar ihop alla cirklar så får ni tyvärr använda er egna fantasi lite. Jag har här ovanför visat hur jag gjorde för att sätta ihop och fylla igen hålen emellan men beskrivningen blev kanske inte den mest tydliga. Varje blå oval är en luftmaska och varje X är en fast maska.
Sen när du är klar med det så är det bara att sy fast dom virkade trianglarna i benen.
Hoppas att ni gillar beskrivningen och att den har inspirerat er till nya pyssel idéer. 🙂

Always be yourself. Unless you can be a unicorn, then always be a unicorn

Ritade för någon vecka sedan en enhörning efter att ha läst citatet i titeln. Drog in den i Illustrator för några dagar sedan och gjorde en digital illustration av den som ni ser här ovan. Det är kul att märka hur jag blir mer och mer säker i programmet och hur jag utvecklas och lär mig nya saker för varje illustration jag gör. Det syns också i min illustrationer och även om det kan vara frustrerande att sitta med det så är det bara roligt när man ser resultatet. 🙂

Med detta inlägget så deltar jag också i Nevnariens tävling där man kan vinna en Wacom Pen & Touch Small. Att skapa och vara kreativ är något som jag alltid har hållit på med ända sen jag var liten. Jag älskar att skapa för det är kul att se resultatet och märka hur man utvecklas. Jag sitter i regel med något kreativt projekt varje kväll och syns ofta med en virknål, penna eller kamera i handen.

Blockning – Hur och varför?

Innan jag blockade min första duk så tyckte jag att blockning verkade omständigt och svårt. Hade läst om att man behövde speciella mattor och nålar men när jag väl gjorde det så märkte jag att det inte var alls så svårt som jag trodde och resultatet blir ibland häpnadsväckande! På bilden ovanför så kan man se vilken skillnad det kan vara före och efter blockningen. Så var inte rädd för blockning, det är superenkelt och blir det fel så blöt bara upp det igen och gör om det igen.

Vad är blockning och varför gör man det?
Det är inte alltid som saker får dess rätta form när man har virkat klart dom och därför blockar man dom för att det ska se bra ut.
Blockning är när man tar ett virkat föremål, blöter upp det och spänner upp det på något för att torka. När det sen har torkat så får föremålet den formen som man spände upp det som. Oftast så brukar man blocka dukar, sjalar och kläder men man kan blocka nästan vad som helst som ska vara platt. 

Hur blockar man?
1. Blöt upp det som ska blockas i ljummet vatten och krama sedan försiktigt ut vattnet. Vrid inte!
2. Förbered platsen där du har tänkt att spänna upp din virkning på. Det finns speciella skumgummimattor att köpa som man kan använda till blockning men Biltema har en leksaksmatta som kostar under hundralappen (just nu) som fungerar perfekt till detta ändamålet. Har man inte en skumplastmatta så går det också bra att göra det på sängen. Det är där jag oftast gör min blockning. 🙂
3. Plocka fram stoppnålar och börja spänn upp virkningen/stickningen på underlaget. Knappnålar med färgade huvuden är bra till detta då dom syns tydligt och inte riskerar att trasslas in i virkningen/stickningen.
4. Låt torka. Vill du att det ska torka snabbare så föna det torrt. Kan vara bra att göra så om man blockar på sängen. 🙂